3. adventne nedelje - B

Poglej - prisluhni - razmisli...

Med nami je
    Živeti v čuječnem in aktivnem pričakovanju Gospoda Jezusa, ki bo prišel ne le ob koncu časov in ob koncu našega življenja. Gospod nam vedno znova na mnogo načinov podarja svoj obisk in prisotnost – to je smisel adventa. Božja beseda nam razodeva nekatere poteze Kristusovega obličja. On »ki prihaja« (Jn 1,27) je predvsem nosilec »veselega oznanila ubogim«. On sam je »dobra novica« za vse, ki trpijo (Iz 61, 1-2).
    Oznanilu odrešenja sledi odgovor verujoče skupnosti: »Silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu.« Temelj tega prekipevajočega veselja je »Gospod… moj Bog«. Veselje je brez dvoma glavni poudarek današnje nedelje, zato 3. adventno nedeljo imenujemo Gaudete, nedelja veselja. Veselje je in ostaja bistvena razsežnost kristjana, ki je poklican, da bi bil pričevalec veselja v družbi, ki se pogosto utaplja v žalosti, obupu ali celo odporu in gnusu. »Zmeraj se veselite!« (1 Tes 5,16). Veselje je kristjanova uniforma, obleka. Resnično veselje prihaja iz pogovora z Bogom, iz hvaležnosti, duhovnega razločevanja, da bi obdržali, kar je dobro in zavrgli, kar je slabo. Pristno veselje je torej sad ljubezni. Izkušnja veselja je vezana na odnos z Jezusovo osebo. To je bistvo sporočila, ki nam ga v evangeliju podaja Janez Krstnik s svojo besedo in zgledom. »Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez« (Jn 1, 6). Že ime »Janez« pomeni: Gospod je usmiljen, Gospod ljubi. To je oznanilo Njega, v katerem se je neskončno Božje usmiljenje v polnosti razodelo.
    Janez, na vprašanje, kdo je, odgovori, da ni »Mesija, ne Elija, ne prerok«. Janez Krstnik je zagotovil, da ni nobena od oseb, ki so mu jih naštevali. Odgovoril je: »Jaz sem glas vpijočega v puščavi: pripravite pot Gospodu.« Janez prizna, da je glas, ki traja malo časa, toliko, kolikor je treba, da oznani sporočilo upanja in odrešenja, potem pa izgine. Pokazal jim je svojo lastno nepomembnost pred tistim, ki je prihajal za njim. Krst, ki ga je on podeljeval, je bil samo iz vode, tisti pa, ki bo prišel za njim, bo krščeval s Svetim Duhom.
    Od velikega duhovnika poslani so se vrnili z veliko nerešljivo uganko in zaskrbljenostjo po pogovoru z Janezom Krstnikom. Začeli so se ukvarjati z drugim vprašanjem, veliko bolj zapletenim: Janez jim je rekel, da je Mesija že med njimi. Že s priljubljenostjo Janeza Krstnika med ljudstvom niso vedeli, kaj storiti, kako naj bi vedeli, kaj storiti s tistim, ki je prihajal za njim! Najslabše je bilo to, da jim je bilo dano vedeti, da je že med njimi in da ga bodo lahko prepoznali.
    Več kot 2000 let je že, kar je prišel Mesija na ta svet: nekateri so ga sprejeli kot Božjega maziljenca, kot Pot, ki vodi v odrešenje, kot Resnico, kot Življenje; drugi se niso zmenili zanj, zdel se jim je nepomemben; premnogi pa niso mogli spati, dokler ga niso videli viseti na križu.
    Jezusov prihod v naše življenje je vedno odvisen od vsakega od nas, od načina, kako ga sprejmemo, in od tega, kako želimo, da vpliva na naše življenje. Daje se nam pri krstu, a spoznati ga moramo osebno, zavedati se moramo njegove prisotnosti.
    Jezus prosi, naj njegovo prisotnost gledamo v ubogih, trpečih, zaprtih. Govori nam, da kar koli storimo zanje, storimo zanj. Pripravimo pot, odprimo  srca, da bo lahko prišel v dušo vsakega izmed nas.
    Jezus je sredi med nami, posluša nas, gleda, kaj delamo, mi pa na njegovo prisotnost in hrepenenje pozabljamo.
    Sveti Pavel je Tesaloničanom govoril: »Duha ne ugašajte ... zla, pa naj bo kakršno koli, se vzdržite ... in vse, kar je vašega, duh, duša in telo, naj bo ohranjeno neoporečno, dokler ne pride naš Gospod Jezus Kristus.«
    Prosimo na današnjo 3. adventno nedeljo, nedeljo veselja, da ne bomo spregledali njegove prisotnosti, preslišali njegovega klica.

Župnije Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna

Župnije Ravne na Koroškem,
ŽupnijaKotlje
Župnija Strojna
Stara ulica 14
2390 Ravne na Koroškem
tel.  02 620 26 70
Za informacije glede spletne strani nas kontaktirajte na zu.ravne@rkc.si

Kontakt

Tel.: 02 620 26 70
E-mail: zu.ravne@rkc.si
Ravne ne Koroškem - TRR: 0247 0025 3755 810
Kotlje - TRR: 0247 0008 9427 528
Strojna - TRR: 0247 0025 3956 697

V nujnih primerih pokličite na mobilni telefon!

  • Edvard Vajda, župnik,
    GSM: 041 388 268

Župnijska pisarna na Ravnah

odprta:

  • v ponedeljek in torek od 9.00 do 11.00
  • vsak dan po sv. maši

/sv. maše so ob 19.00, v sredo ob 7.30; v mesecu maju ob 18.30; v zimskem času ob 18.00/

Župnija Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna © 2020 | Spletna agencija Si-TEAM