Veliki petek

/poglej - prisluhni - razmisli - živi/

Jezusov križ drevo življenja

        Na veliki petek, na dan Jezusovega trpljenja in smrti se v Kristusa zažene vse zlo sveta. Vse krivice, napadi, pljunki, sovraštva. In On popije vse, kajti "žejen je" prav teh naših grehov, sovraštev, umorov, izdajstev, laži ... žejen, da jih izpije v tem kelihu, polnem kisa ter nam končno vrne Duha. Vrne sinovsko življenje ter za večno združi s seboj, Sinom, ki pred Očetom kaže svoje rane, v njih pa nas, izgubljene Adame.
        Na veliki petek, na dan Jezusove smrti, smo v času pandemije v duhu zbrani ob Jezusovem križu. Križu, na katerem je za naše odrešenje trpel Božji Sin. Ob vznožju križa, ki tolikokrat zaznamuje tudi naše življenje. In ta križ, ki nam je vir blagoslova, življenja, bomo danes počastili. Naj nam bo srečanje s križem trenutek, ko se bo v nas obnovila želja, sprejeti svoj križ in hoditi za Gospodom, ker želim biti njegov učenec.
        Jezusovo zemeljsko življenje se je na Kalvariji za tri dni končalo. Vendar pa se kalvarija, žal, takrat še ni končala. Če se ozremo okoli sebe, v času pandemije, lahko vidimo, koliko ljudi si mora vsak dan naložiti križ, križ bolezni, križ izgube najbližjih in ga nositi po vzpetinah kalvarije svojega življenja. S kakšno kalvarijo se srečujejo mnogi starši pri vzgoji in spremljanju svojih otrok? Kako dostikrat zakonci padajo pri medsebojnih odnosih. Svojo kalvarijo hodijo otroci, ki trpijo v razpadlih družinah ali pa pogrešajo prijazno besedo in objem svojih staršev.
        Kolikokrat sami doživljamo kalvarijo nerazumevanja, neiskrenosti, nezaupanja, … Ozrimo se na dan Jezusovega trpljenja, smrti in pogreba na svoje preizkušnje, trpljenje, na naše kalvarije.
        Veliki petek, nam ob zavedanju naših kalvarij, daje novo upanje. Križ je prav na Kalvariji postal iz orodja mučeništva in smrti - drevo življenja in znamenje blagoslova. Jezusov križ je kot tehtnica, ena stran se spušča, druga dviguje. Nebo, ki se spušča na zemljo, učlovečeni Bog, ki vstopa v moje trpljenje, v moje grehe, v mojo nemoč, ON me v svoji ljubezni in usmiljenju dviga, priteguje k sebi, priteguje v božji objem, v polnost življenja.
        Jezusov križ, njegovo ponižanje, njegova smrt nas napolnjuje z upanjem, nas dviga v božje višave, nam odpira vrata v večno življenje.
        Na križevem potu se je Jezus srečal s Simonom in Veroniko. S srečanjem z Veroniko in Simonom, nam je dal jasno vedeti, da smo drug drugemu dolžni pomagati nositi križe in lajšati kalvarijo bližnjega. Zato navsezadnje tudi trpljenje ni takšna tragedija v našem življenju. Morda je trpljenje celo priložnost, da se obrnemo k Bogu in se srečamo z bližnjim.
        Če verujemo, da iz Jezusovega prebodenega srca izvirajo zakramenti Cerkve, potem se prav po njegovem trpljenju in smrti posvečujejo naše življenje, po svetem krstu, sveti birmi, sveti evharistiji, sveti pokori in svetem zakonu, …. In če se zavedamo velike milosti, ki izvira iz Jezusove smrti, potem z Jezusom lahko tudi naše Kalvarije postajajo oltarji, kjer se opravlja daritev in kjer po božji milosti vse postane novo in posvečeno.
        Na Kalvarijo so se k Jezusu zgrinjali predvsem radovedneži in naspro­tniki. Danes, na veliki petek se k njegovemu križu zgrinjamo mi v globokem zaupanju, da je Jezus na svoj križ vzel vse naše grehe in slabosti. Jezusov križ je zato za vsakega izmed nas most, ki nam omogoča prehod iz starega v novo življenje, iz smrti v polnost življenja, je vzvod, ki nas dviga v nebo, v območje božjega življenja.
        Ko bomo danes v duhu počastili Jezusov križ in vzklikali: »Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil«, premišljujmo v svojem srcu Božjo dobroto in ljubezen do človeka. Pustimo, da nam v srcu odmevajo besede: »Hvala ti, Kristus, za znamenje tvoje neskončne ljubezni. Hvala ti, da si nam s križem odprl vrata, ki vodijo v polnost življenja. Hvala, da si z nami sočuten, nas dvigaš in vodiš v velikonočno jutro.«

Župnije Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna

Župnije Ravne na Koroškem,
ŽupnijaKotlje
Župnija Strojna
Stara ulica 14
2390 Ravne na Koroškem
tel.  02 620 26 70
Za informacije glede spletne strani nas kontaktirajte na zu.ravne@rkc.si

Kontakt

Tel.: 02 620 26 70
E-mail: zu.ravne@rkc.si
Ravne ne Koroškem - TRR: 0247 0025 3755 810
Kotlje - TRR: 0247 0008 9427 528
Strojna - TRR: 0247 0025 3956 697

V nujnih primerih pokličite na mobilni telefon!

  • Edvard Vajda, župnik,
    GSM: 041 388 268

Župnijska pisarna na Ravnah

odprta:

  • v ponedeljek in torek od 9.00 do 11.00
  • vsak dan po sv. maši

/sv. maše so ob 19.00, v sredo ob 7.30; v mesecu maju ob 18.30; v zimskem času ob 18.00/

Župnija Ravne na Koroškem, Kotlje in Strojna © 2020 | Spletna agencija Si-TEAM